Welke mountainbike past bij mij?

Ben je van plan om te gaan starten met mountainbiken? Dan kan het best lastig zijn om te besluiten wat voor mountainbike je aanschaft. Maar ook wanneer je al een ervaren mountainbiker bent, kan het uitzoeken van een nieuwe fiets ingewikkeld zijn. Er valt namelijk enorm veel te kiezen. We zetten verschillende soorten voor je op een rij.

Hardtail mountainbikes

De hardtail MTB is in de groep recreatieve fietsers de meest verkochte mountainbike. Geen wonder, want het is de ideale fiets voor de beginnende mountainbiker. Meestal heeft deze fiets een verende voorvork, waardoor het fietsen over oneffen terrein comfortabeler wordt. Er zijn echter ook hardtail mountainbikes met een vaste voorvork. Dan lever je in op comfort, maar krijg je er snelheid voor in de plaats. Welke voorvork je voorkeur heeft hangt dus af van de tochten die je wilt gaan maken. Mountainbikes hebben meestal een lichtgewicht frame, om handzaam en wendbaar te blijven. Veel gebruikte materialen zijn aluminium en carbon. Ook titanium is lichtgewicht materiaal, met als voordeel dat dit minder snel beschadigd dan carbon. Dit is echter ook terug te zien in de prijs van de MTB. Overigens hoeft de aanschaf van een hardtail mountainbikes geen grote kostenpost te zijn. Al vanaf een bedrag van zo’n 600 euro rijd je op een goede fiets.

Full suspension mountainbikes

Ben je een gevorderde fietser? Dan is de full suspension mountainbike voor jou een interessante optie. Dit type MTB heeft zowel voor als achter vering. Dit zorgt voor nog meer comfort en een betere wegligging door het contact met de ondergrond beter is. De demper aan de achterzijde kan op verschillende manieren geplaatst zijn. Snellere full suspension fietsen hebben meestal een liggende demper. Dat maakt de veerweg korter en de fiets wat stijver. Bij fietsen met een staande demper is de veerweg langer. Dit maakt dit type fiets uitstekend geschikt voor ruig en oneffen terrein.

Fatbike

De fatbike dankt zijn naam aan de extra brede banden. Die banden maken deze fiets erg geschikt voor rijden door de sneeuw. Om die reden is de fiets vooral in het noorden van Europa erg populair. Maar ook in duinen of zanderig terrein kun je met deze MTB prima uit de voeten. In de meeste gevallen wordt de fatbike aangeschaft als tweede MTB, in combinatie met een hardtail of full suspension. Wanneer je alleen op zanderig of besneeuwd terrein rijdt heb je aan een fatbike alleen echter al wel genoeg. 

Downhill

Ben je gek op de bergen? Dan is de downhill mountainbike voor jou een geweldige fiets. Neem de fiets mee in de lift de berg op en fiets vervolgens razendsnel naar beneden! Net als de fatbike is de downhill MTB geschikt voor een specifiek terrein en dus zeker geen allround fiets. Voor de fanatieke mountainbiker kan het een fantastische aankoop zijn!

Elektrische MTB’s

Vrij nieuw, maar ook in de MTB-wereld in opkomst: de elektrische fietsen. Zowel hardtail als full suspension fietsen zijn er tegenwoordig ook in een elektrische variant. De trapondersteuning maakt het trappen wat makkelijker. Tegelijkertijd wordt de fiets door de motor wat zwaarder en dus ook snel wat minder wendbaar. Of deze fiets bij je past hangt dus erg van jouw eigen wensen af. 

 

Terug naar overzicht

Welke mountainbike past bij mij?

Lees artikel

Een mountainbike frame kopen

Lees artikel

Mountainbike wedstrijden

Lees artikel

Verschillen tussen ATB en MTB

Lees artikel

Mountainbike merken

Lees artikel

Tweedehands mountainbike kopen

Lees artikel