Je mountainbike frame bepalen

Ieder persoon is anders. Zo heeft iedereen een andere lengte en andere voorkeuren. Een goed mountainbike frame is cruciaal wanneer jij fijn wilt kunnen rondfietsen en kunt genieten van je nieuwe fiets. Een goede zitpositie is echter afhankelijk van een aantal factoren.

Het juiste mountainbike frame kiezen

Als eerste kijk je waar je de fiets voor gaat gebruiken. Er zijn vele verschillende soorten mountainbikes die allemaal voor een ander onderdeel zijn. Daarna kijk je naar het frame dat past bij je rijstijl en lichaamslengte. Wanneer je dit opgemeten hebt is het handig om langs een dealer te gaan. Hij zal je verder helpen om je zitpositie te verfijnen en een goede afstelling te maken met handige accessoires.

Een goede geometrie

Hoe goed de fiets bij jou past en aansluit op de trail is voor een groot deel afhankelijk van de geometrie. Dit wordt bepaald door framebuizen en de hoeken van het frame. Er zijn drie punten waar je rekening mee moet houden:

Bij deze drie punten word er gekeken hoe goed de rijder in zijn zadel zit, hoever een rijder in staande positie naar voren moet leunen om het stuur vast te kunnen pakken en hoe hoog je stuur en de handpositie zijn. Met deze punten kun jij comfort en controle uitvoeren op je mountainbike.

De framemaat

Er worden vele verschillende mountainbike frames aangeboden zodat alle rijders een passend exemplaar hebben voor hun fiets. Alle framematen worden meestal uitgedrukt in inches. Door middel van je lichaamslengte kan er op deze manier een juiste framemaat gevonden worden.

Tegenwoordig zijn er vele diverse frames. Er zijn actual frames waarbij de lengte van de zitbuis gemeten wordt van het midden van het bottom bracket tot aan de bovenzijde van de zitbuis. Echter is de geometrie van de zitbuis enorm veranderd de afgelopen jaren. De bovenbuizen zijn tegenwoordig steeds steiler en worden ze lager aan de zitbuis verbonden. Hierdoor is de reach hoger waardoor er meer stabiliteit zit in de kleinere frames. Hierdoor wordt de term virtual framemaat gebruikt. Ben jij benieuwd welk mountainbike frame bij jou past? Dan kun je online gemakkelijk een tabel vinden waarbij je kan kijken hoe groot deze moet zijn.

Terug naar overzicht

Tweedehands mountainbike kopen

Lees artikel

Welke mountainbike past bij mij?

Lees artikel

Een mountainbike frame kopen

Lees artikel

Verschillen tussen ATB en MTB

Lees artikel

Mountainbike merken

Lees artikel

Mountainbike wedstrijden

Lees artikel