Onderhoud van een mountainbike

Je mountainbike goed onderhouden hoeft niet veel geld en tijd te kosten. Echter is onderhoud aan je mountainbike wel essentieel en verlengt het de levensduur van je fiets aanzienlijk. Daarnaast zul je onnodige reparaties hierdoor uit de weg gaan. Jij krijgt hier een aantal handige tips die betrekking hebben op het onderhoud van je mtb.

Een mountainbike schoonmaken

Heb jij heerlijk gefietst in het bos op of ruw terrein? Dan snappen wij dat je bij thuiskomst geen zin hebt om je mountainbike schoon te maken. Wij raden het toch aan om het onderhoud van je mountainbike niet uit te stellen.

Het fietsen in droog weer zorgt er voor dat er het nodige stof en zand op je fiets terecht komt. Het schoonmaken gaat dan erg gemakkelijk. Met een zachte borstel of doek kun jij je mountainbike afnemen. Let wel op dat je ook je ketting, tandwielen en derailleur van stof ontdoet.

Heb jij door de modder gereden of regende het op het moment dat je aan het mountainbiken was? Dan zul je iets meer tijd nodig hebben om je mtb schoon te maken. Jij kan ervoor kiezen om de modder eerst op te laten drogen en hierna het van de fiets af te vegen. Ga jij liever voor een snellere optie? Dan kun je de tuinslang pakken en de fiets schoonspuiten. Let er wel op dat de straal niet te hard is waardoor je water tussen de lagers kunt spuiten. Ben jij met water bezig met je onderhoud op je mtb? Zorg er dan voor dat je de trapas, vering en wielnaaf vermijdt met schoonmaken.

Je ketting smeren

Na het schoonmaken van je mountainbike kun je beginnen met het onderhoud aan de ketting, tandwielen en derailleur. Deze smeer je goed in zodat het materiaal in goede conditie blijft. Op deze manier zullen je onderdelen niet gaan kraken of piepen tijdens je diverse tochten.

Gebruik voor het insmeren van deze onderdelen teflon spray. Dit spuit je gemakkelijk op de ketting waarna je de ketting over de tandwielen heen laat geleiden.

Het afstellen van de onderdelen tijdens het onderhoud aan je mountainbike

Het is ook erg belangrijk om eens in de zoveel tijd tijdens je onderhoud aan je mtb de ketting en tandwielen goed schoon te maken. De beste manier is om je ketting even van de fiets af te halen. Haal de ketting vervolgens door een sopje zodat al het vuil tussen de schakels weg gaat.

Na het schoonmaken kun je de ketting weer terug op de mountainbike leggen. Dit is het ideale moment om ook je derailleur goed af te stellen. Op deze manier zullen de onderdelen minder snel slijten.

Het is erg raadzaam om de slijtage van je velgremmen goed in de gaten te houden. Slijten ze scheef af? Dan zijn de remmen niet goed afgesteld. Dit kun je verhelpen door tijdens het onderhoud aan je mountainbike de remmen opnieuw af te stellen of de remblokken andersom te bevestigen.

Een mountainbike frame kopen

Lees artikel

Mountainbike merken

Lees artikel

Mountainbike wedstrijden

Lees artikel

Verschillen tussen ATB en MTB

Lees artikel

Tweedehands mountainbike kopen

Lees artikel

Welke mountainbike past bij mij?

Lees artikel