Het verschil tussen ATB en MTB

Een veelgestelde vraag door fietsers is of een mountainbike nu een ATB of MTB is. De gewone fietser zal het onderscheid niet veel uit maken en volgens Wikipedia betekend het zelfs hetzelfde. Een echte mountainbiker weet echter wel het verschil en ziet hier een groot contrast in. Om het contrast tussen de twee helder te maken, leggen we het hier voor je uit.

De betekenissen

Een ATB staat voor All Terrain Bike terwijl dat MTB voor mountainbike staat. Met beide afkortingen zou je een echte mountainbike kunnen bedoelen. De afkortingen zelf verklappen dus niets over de verschillen van de fietsen.

Wat is een All Terrain Bike?

Een All Terrain Bike is een fiets waarbij een mountainbikeframe gebruikt wordt. Echter worden onder dit frame dikkere banden geplaatst. Daarbij zie je ook enkele accessoires op een ATB die je op een mountainbike niet zult zien. Zo heeft een ATB spatborden, reflectoren, verlichting en vaak een bagagedrager. De dikkere banden zijn niet specifiek gemaakt voor alle terreinen. Deze zijn breder gemaakt maar beschikken over hetzelfde wegprofiel als gewone fietsbanden. Hierdoor is deze fiets eigenlijk een stoere stadsfiets. Het laatste verschil tussen een mountainbike en een All Terrain Bike is dat de fiets geometrisch anders is afgemonteerd. Het stuur staat namelijk hoger dan bij een mountainbike zodat je comfortabel rond kunt fietsen.

Wat is een mountainbike?

Een MTB is een echte mountainbike. Deze fiets beschikt ook over dikkere banden maar heeft een specifiek profiel dat gemaakt is voor ruigere terreinen. De fiets beschikt niet over dergelijke accessoires waardoor de fiets zo licht mogelijk gehouden wordt. Hierdoor is de MTB uitermate geschikt om door bossen en over zwaar terrein te fietsen. De geometrische afstelling van de MTB is ook een stuk sportiever. Het stuur blijft bij een mountainbike namelijk vaak op dezelfde hoogte terwijl het zadel hoger zal liggen. Hierdoor zit je sportiever en agressiever op je fiets.

Terug naar overzicht

Welke mountainbike past bij mij?

Lees artikel

Mountainbike merken

Lees artikel

Tweedehands mountainbike kopen

Lees artikel

Een mountainbike frame kopen

Lees artikel

Verschillen tussen ATB en MTB

Lees artikel

Mountainbike wedstrijden

Lees artikel