Mountainbike kooptips

Bij het kopen van een nieuwe mountainbike zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Onderstaande mountainbike kooptips helpen jou om de goede keuze te maken voor een mountainbike, welke voldoet voor jouw eigen situatie. Op deze manier vind je de juiste mountainbike en kun je direct genieten van de natuur in de bergen.

Hardtail of Full suspension

De eerste tips voor een mountainbike te kopen, hebben te maken met de soort fiets. Afhankelijk van de routes die je gaat fietsen, maak je een keuze voor een hardtail of een full suspension mountainbike. De hardtail mountainbike voldoet voor de meeste terreinen in Nederland maar wanneer het terrein een stuk ruwer wordt of wanneer je lichamelijke klachten ervaart, kun je ook de keuze maken voor een full suspension. Let er wel op dat een full suspension mountainbike vaak duurder is in zowel de aanschaf als het onderhoud.

Het frame

Bij het frame uitkiezen spelen twee zaken een grote rol. Dit is namelijk het materiaal waarvan het frame is gebouwd en de afmetingen. Bij het materiaal heb je grofweg de keuze uit een aluminium of een carbon frame. De meeste mountainbikers vinden aluminium goed genoeg. Echter als je erg op het gewicht let, is carbon ook een uitermate goede keuze.

De afmetingen van het frame zijn ook van groot belang. Een te kleine of te grote fiets zorgt er namelijk voor dat je lichamelijke klachten ontwikkeld. Jij kan naderhand nog een aantal zaken optimaliseren maar het beste is natuurlijk dat dit direct op de juiste manier gedaan wordt.

Afmontage

Een van de andere mountainbike kooptips is afmontage. Ook dit punt heeft een verband met de routes die gereden gaan worden. Wil jij het liefste door het bos rijden? Dan heeft het materiaal van de fiets veel te verduren. Denk naast de weg ook goed aan het weer, aangezien het materiaal vaak aangetast wordt door zware weersomstandigheden.

Let bij de aankoop van een mountainbike goed op welke afmontage is gebruikt en hoeveel onderdelen dit zijn. Bekijk van welke groep de materialen gebruikt zijn voordat jij een mountainbike gaat kopen.

De voorvork

Wanneer je een mtb gaat kopen, is het ook belangrijk om naar de voorvork te kijken. Voor offroad is een goede voorvork essentieel. Wilt u een full suspension mtb kopen? Dan moet er naast de voorvork ook opgelet worden op de demper. Deze vangen namelijk de klappen op zodat jij niet de volledige kracht van de klappen op je armen en benen krijgt. Voor Cross Country gebruik is de veerweg van de voorvork vaak zo'n 60 tot 100 mm. Het is dus verstandig om voor een mountainbike te kiezen die een duurzame voorvork heeft.

Goede remmen

Als laatste moeten de remmen natuurlijk goed in orde zijn. Jij kan kiezen tussen twee verschillende remmen. Jij hebt namelijk de keuze uit schijfremmen of velgremmen. Schijfremmen zijn over het algemeen duurder maar de remkracht van deze remmen is ook een stuk groter. Zij zullen ook goed remmen in modderige omstandigheden. Velgremmen zijn in Nederland ook goed te gebruiken. Ga wel voor de hydraulische variant omdat deze remmen beter en meer direct zijn.

Welke mountainbike past bij mij?

Lees artikel

Tweedehands mountainbike kopen

Lees artikel