Diverse mountainbikes

Net als het aantal mtb disciplines, zijn er ook verschillende soorten mountainbikes. Iedere vorm van mountainbiken vergt namelijk op een andere manier het uiterste van het materiaal waarvan de mountainbike is gemaakt. Downhill mountainbikes hebben daarbij bijvoorbeeld een heel ander uiterlijk dan de Cross Country mountainbikes.

Soorten mountainbikes

Er zijn vele verschillende mountainbikes. Bij Cross Country mountainbikes komen de volgende mountainbike types het meeste voor:

Hardtail

Een mountainbike met een voorvering en geen achtervering wordt ook wel een hardtail genoemd. Door het ontbreken van achtervering rijdt een hardtail wat minder comfortabel maar is in vele gevallen wel sneller dan andere mountainbikes. Er gaat namelijk geen energie verloren doordat de achtervering ontbreekt. Hardtail mountainbikes worden vaak gebruikt voor grote wedstrijden zoals de World Cup wedstrijden.

Fully (full suspension)

Een mountainbike die zowel een voorvering als een achtervering bevat, wordt ook wel een fully genoemd. Dit type mountainbike wordt vaak gebruikt op terrein waar een hardtail weinig tot geen comfort geeft. Hierdoor is een fully handig om mee te fietsen op ruw terrein en geeft het extra comfort voor mensen met een slechte rug.

Twentyniners

Er zijn tegenwoordig ook verschillende soorten mountainbikes op de markt die verschillen in wielmaat. Deze trend is vanuit Amerika over komen waaien. In de Verenigde Staten zijn de zogenaamde 29ers zeer populair. Dit zijn mountainbikes met een wielmaat van 29 inch. Deze wielen zijn dus groter dan de standaard 26 inch wielen. Een groot voordeel van deze mountainbikes is dat deze gemakkelijk over kleine obstakels gaan en dat hard fietsen makkelijker gaat.

Andere mountainbikes

Naast de Cross Country mountainbikes, zijn er nog andere mountainbikes die ontworpen zijn voor een specifiek deel. Andere soorten mountainbikes zijn:

Het is dus verstandig om eerst na te gaan waar je precies wilt gaan rijden. Een gewoon bospad afrijden gaat namelijk prima met een Downhill mountainbike maar zodra jij flinke sprongen wilt maken zul je een Freeride mountainbike moeten uitzoeken. Met deze informatie kun jij een geschikte keuze maken uit de diverse soorten mountainbikes!

Mountainbike merken

Lees artikel

Een mountainbike frame kopen

Lees artikel

Verschillen tussen ATB en MTB

Lees artikel

Mountainbike wedstrijden

Lees artikel