Onderhoud

Het goed onderhouden van je mountainbike hoeft niet veel tijd of geld te kosten, maar verlengt de levensduur van je mountainbike wel aanzienlijk en voorkomt daarnaast onnodige reparaties. Op deze pagina vind je een aantal tips voor het snel en eenvoudig onderhouden van je mountainbike.

Schoonmaken van je mountainbike

Als je terug komt van het mountainbiken is schoonmaken wel het laatste waar je zin in hebt. Toch is dit een belangrijk onderdeel van het ouderhoud van je mountainbike.

Wanneer het droog weer is en er alleen het nodige stof en zand op je mtb terecht is gekomen, volstaat het dit met een zachte borstel of doek af te nemen. Zorg er wel voor dat je ook de ketting, derailleur en tandwielen van vuil ontdoet.

Bij nat weer vergt het schoonmaken van de mountainbike wat meer tijd. Je kunt er voor kiezen om de modder eerst op te laten drogen en dit later van de fiets te vegen, maar je kunt ook een tuinslang pakken. Wanneer je de mountainbike gaat afspuiten, zorg er dan voor dat de straal niet te hard is, hierdoor kan er water tussen de lagers gaan zitten. Probeer daarom zoveel mogelijk het vuil van de fiets te spuiten, zonder daarbij op zaken als de trapas, wielnaaf en vering te richten.

Smeren van de ketting

Nadat je de mountainbike goed hebt schoongemaakt, moet je nog even de ketting, derailleur en de tandwielen insmeren. Dit zorgt ervoor dat het materiaal in goede conditie blijft en dat je ook de volgende keer nog zonder krakende en piepende onderdelen rond kunt rijden.

Een goed smeermiddel is teflon spray, dit kun je eenvoudig op de ketting spuiten om vervolgens de ketting een aantal keer over de verschillende tandwielen te laten geleiden. Niet iedereen is echter van mening dat teflon goed werkt voor je ketting, het invetten van de ketting is namelijk ook een manier om alles te onderhouden. Kijk daarom even wat je zelf het prettigst vindt.

Afstellen van de onderdelen

Daarnaast is het erg belangrijk om eens in de zoveel tijd je ketting en tandwielen grondig schoon te maken. Het beste kun je hiervoor de ketting even verwijderen (erg eenvoudig met een SRAM Powerlink). Door vervolgens de ketting in een sopje onder handen te nemen krijg je zelfs het vuil en vet tussen de schakels van de ketting weg.

Wanneer je de ketting er weer op hebt gelegd kun je (zonder vieze handen te krijgen) ook direct de derailleur nog eens goed afstellen. Wanneer deze goed is afgesteld slijten de onderdelen minder.

Wanneer je met velgremmen rondrijdt is het ook raadzaam om de slijtage hiervan in de gaten te houden. Wanneer ze scheef afslijten kun je de remmen is goed afstellen, of de remblokken andersom bevestigen.