Specialized 2014

De nieuwe Specialized 2014 modellen zijn bekend gemaakt. Lees hier meer over de nieuwste mountainbikes.

Specialized Stumpjumper HT

De Stumpjumper 2014 is op verschillende punten verbeterd ten opzichte van zijn voorganger. Zo stuurt deze Specialized hardtail sneller en zet deze kracht beter om in snelheid. Het frame is voorzien van interne kabeldoorvoering, welke naar wens op 4 manieren in te richten is (dit vind je ook terug op de volgeveerde Epic). De achterste remklauw is bevestigd aan de binnenkant van het frame voor een verhoogde stijfheid van het frame. Aan de achterkant treffen we ook een 142x12mm thru-axle aan.

Specialized Stumpjumper 2014

Specialized Stumpjumper 2014

Voor 2014 komen er flink wat uitvoeringen van de Specialized Stumpjumper hardtail, waarvan ca. 6 volledig nieuwe. De meest in het oog springende versie is de World Cup edition met een SRAM 1×11 aandrijving (XX1 of X01). Het frame van de aluminium Stumpjumpers en de Comp Carbon blijft gelijk aan het 2013-model.

Specialized Epic

Het concept van de Epic – al 10 jaar lang één van de bestsellers van Specialized – is licht gewijzigd voor 2014. Vanaf volgend jaar bestaat de Epic uit twee gezichten. De ene is een lichtere en  fellere Epic voor XC en marathon. De andere is een snelle hardcore variant, genaamd de World Cup Edition. Het frame is op verschillende punten aangepast waardoor er in de S-Works uitvoering zo’n 50 gram op het gewicht is bespaard. De rest van het gewicht wordt verlaagd door gebruik te maken van een kleinere en lichtere demper.

Andere features zijn de thru-axles aan zowel de voor- als achterzijde, interne kabelvoering, intern gemonteerde achterremmen (net als bij de Stumpjumper HT). Ook op de ‘details’ is gelet. Dankzij de kleinere demper kun je nu zelfs twee bidonhouders op je frame schroeven, erg handig als je het zonder hydration backpack wilt doen.

Specialized Epic 2014

Specialized Epic 2014

Voor de echte snelheidsmaniak is er dus de World Cup edition. Deze uitvoering is alleen geschikt voor een enkel kettingblad, ruimte voor een voorderailleur is er zelfs niet. De demper biedt daarnaast iets minder veerweg (95mm t.o.v. 100mm) en de chainstay is 9mm korter dan bij de ‘reguliere’ Specialized Epic. Een Epic World Cup in framemaat L weegt met al dit moois slechts 8,9kg.

Specialized Stumpjumper FSR en Enduro

Bij deze twee full-suspension enduro-mountainbikes wijzigt niet veel ten opzichte van 2013. Bij de S-Works uitvoering is de SRAM XX1 groepset een optie. De Expert-uitvoering krijgt de nieuwe SRAM X01 groepset. De – recent gepresenteerde – RockShox Pike voorvork maakt zijn opwachting op enkele SJ FSR/Enduro-modellen bij Specialized. De termen Enduro en 27,5″ gaan de laatste tijd hand-in-hand. Bij Specialized is deze combinatie echter nog niet voorhanden, je moet het (voorlopig) dus doen met 26″ of 29″.

Specialized Stumpjumper FSR 2014

Specialized Stumpjumper FSR 2014Specialized Camber/Rumor

Voor de meeste Nederlanders wat minder interessant, maar desalniettemin toch mooi nieuws zijn de Specialized Camber (en Rumor) en de Specialized Fat Boy. De Specialized Camber positioneert zich als manusje van alles tussen de Epic en de Stumpjumper FSR. Dit uit zich o.a. via de 29″ wielen en de 110mm veerweg voor én achter. Voor modeljaar 2014 kun je als Camber-koper ook kiezen voor een S-Works met carbon frame (FACT M11), SRAM XX1 aandrijving, Fox Float 29 vork met kashima-coating, Formula T1-remmen en een Roval Control Trail SL wielset. Niet misselijk qua afmontage, daar mag je naar verwachting ook flink voor betalen (de NL prijzen zijn nog niet bekend).

Specialized Camber 2014

Specialized Camber 2014

De Rumor is zo gezegd het damesmodel van de Camber. Hier bevindt zich het nieuws juist aan de onderkant van de prijsrange, er komt namelijk een nieuw instapmodel met een Suntour vork, Tektro hydraulische schijfremmen en een 9-speed aandrijving van Shimano.

Specialized Fat Boy

Wat krijg je als je Specialized een tractor laat bouwen? Het juiste antwoord luidt hier “Specialized Fat Boy”. Het ziet er wellicht een beetje vreemd uit, maar de enorme wielen hebben wel degelijk nut op bijv. sneeuw- en zand-ondergronden. In Nederland zul je deze bike waarschijnlijk niet tegen komen.

Specialized Fat Boy 2014

Specialized Fat Boy 2014Specialized SWAT

Het compartiment op de onderbuis bij een aantal Specialized mountainbikes heeft voor de introductie veel los gemaakt. Er deden verschillende geruchten, van een elektrische demper en een optie tot een elektrisch Di2-systeem tot aan een toolbox. Dit laatste bleek het geval. De naam van deze ‘gereedschapskist’ heet SWAT en bevat alles wat een enduro- en/of marathon-rijder normaal gesproken mee wil nemen tijdens een wedstrijd. Naast de zichtbare box (met o.a. ruimte voor een binnenband en een Co2-pompje) is er meer. Zo bevindt zich in de demper (alleen bij een fully dus) een multitool en is er onder de topcap een heuse kettingpons verstopt.

Specialized SWAT

Specialized SWAT

De Benelux-prijzen zijn nog niet bekend, maar er volgt hopelijk zsm een Specialized prijslijst 2014.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *