Stuur en handvatten

Het stuur of de handvatten hoef je normaal gesproken niet te vervangen, maar als je een ander stuur wilt in verband met bijv. een slechte zitpositie kun je deze tips goed gebruiken.

Voordat je een nieuw stuur aanschaft moet je eerst kijken welke maat je huidige stuur heeft,er zijn namelijk 2 verschillende maten, 31.8 mm en 25.4 mm. De maat hiervan geeft aan wat de diameter is van de stuurpen (deze is eventueel ook wel te vervangen).

Verwijderen stuur en handvatten

Heb je eenmaal de juiste maat, dan is de eerste stap het verwijderen van je oude stuur. Het losmaken is niet zo moeilijk (4 schroefjes), maar aangezien je shifters en remhendels ook aan het stuur bevestigd zijn zul je ook de handvatten moeten verwijderen (wel eerst de doppen op het einde verwijderen). Hier zijn verschillende manieren voor: als je de beschikking hebt over een compressor dan kun je hiermee eenvoudig de handvatten van het stuur “afblazen”. Heb je dit niet dan zijn de handvatten ook handmatig te verwijderen. Het afrollen van de handvatten is mogelijk, maar niet makkelijk. Het gebruik van een beetje ontvetter onder de handvatten vereenvoudigt het verwijderen aanzienlijk.

Bevestigen stuur en handvatten

Zorg er bij het bevestigen van het stuur voor dat deze goed in het midden staat en dat de hoek goed is ten opzichte van je zitpositie. Maak voor het vastdraaien van de schroeven gebruik van wat montagepasta, dit zorgt ervoor dat je schroeven beter vast zitten en dat ze niet kapot draaien.

Zit het stuur er eenmaal op, schuif dan de shifters en remhendels op het stuur en zet deze vast.

Daarna zijn de handvatten weer aan de beurt. Deze zijn met behulp van wat ontvetter makkelijk op het stuur te schuiven (niet teveel, want dit krijg je er niet zomaar onderweg). Vervolgens is het noodzakelijk om de doppen op de uiteinden van het stuur er weer in te schuiven (zo nodig op maat snijden), deze zorgen dat de handvatten blijven zitten en tevens is dit veiliger wanneer je onverhoopt toch valt met de fiets.

De ontvetter lost vanzelf voor een deel op, maar dit duurt wel een paar dagen. Vervang de handvatten dus niet kort voordat je gaat fietsen, want de handvatten schuiven dan net zo makkelijk weer van het stuur af.

Meer sleuteltips vind je hier