Pedalen

Het vervangen van de pedalen is één van de makkelijkste zaken om zelf te doen. Wel is het zo dat je ook hier speciaal gereedschap in de vorm van een pedaalsleutel voor nodig hebt.

Verwijderen oude pedalen

Allereerst het verwijderen van de oude pedalen. Zet de sleutel op je pedaal en draai tegen de traprichting in (bij het linkerpedaal dus met de klok mee, bij het rechterpedaal tegen de klok in). Wanneer de pedalen loszitten zijn ze met de hand te verwijderen.

Bevestigen nieuwe pedalen

Op de nieuwe pedalen staat aangegeven of het een linker-, of rechterpedaal is, volg dit ook want deze verschillen qua schroefdraadrichting van elkaar. Smeer voor het indraaien wat montagepasta op de pedalen, dit bevordert de levensduur. Draai vervolgens het pedaal eerst met de hand een stuk in, om deze vervolgens met de sleutel goed vast te draaien (vast is vast, extreem hard aandraaien heeft geen zin).

SPD-pedalen

Het bevestigen van SPD-pedalen gaat op precies dezelfde manier als gewone pedalen. Wel moet je hierbij nog de schoenplaatjes onder de schoenen bevestigen. Hier kun je qua plaatsing nog een beetje mee experimenteren zodat je de optimale zitpositie verkrijgt (knieën niet teveel naar buiten of binnen).

Het inklikken kan zwaar of licht, wat je zelf het fijnst vindt. Om het inklikken makkelijker te maken kun je de veer wat minder strak zetten door middel van een schroefje op het pedaal. Andersom kun je het inklikken ook verzwaren door de veer met het schroefje wat strakker aan te draaien.

Tip: als je nog niet gewend bent aan SPD-pedalen is het aan te raden deze zo licht mogelijk te zetten, zo voorkom je voor een deel erg gênante valpartijen wanneer je vergeet uit te klikken.

Meer sleuteltips vind je hier