Mountainbike onderhoud in de winter

Tijdens het natte herfstweer en de koude winter is goed onderhoud van je mountainbike erg belangrijk. Kijk daarom je mountainbike van te voren goed na, dit scheelt je later in het echte herfst-/winterweer een hoop zorgen.

Net als bij het reguliere onderhoud geldt ook nu dat ‘montagepasta‘ een toverwoord is. Smeer alle delen in met dit vet en je krijgt het na het winterseizoen zonder problemen weer los, zonder dat het betreffende onderdeel door roest of ander narigheden compleet vast is gaan zitten. Je doet er verstandig aan in ieder geval je pedalen, remmen (remschijven), zadelpen en evt. stuurpen een keer te demonteren, schoon te maken en weer vast te zetten met een nieuwe dosis montagepasta.

Montagepasta op de pedalen

Montagepasta op de pedalen

Een ander belangrijk onderdeel is je bottom bracket (deel van je fiets waar de trapas – ook wel crank genoemd – via een set lagers door het frame loopt). Kraakt er iets tijdens het trappen, dan is de kans groot dat je de crank en/of bottom bracket even los moet halen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, haal daarom de crank en bracket vooraf even uit elkaar. Omdat je wilt dat de trapas goed blijft draaien, moet je de crank en bracket na het schoonmaken voorzien van wat lagervet om het goed draaiend te houden. Vervolgens kun je het geheel weer in elkaar draaien (let ook hier weer op het gebruik van montagepasta op de betreffende plekken).

Bottom bracket

Bottom bracket

Als laatste nog een kleine tip: maak je bike na het fietsen in de modder goed schoon, maar ontzie de plekken met lagers (zoals de bottom bracket en naaf) zoveel mogelijk. Een beetje vuil op deze plekken is nog altijd beter dan het vet uit je lagers spuiten met een hogedrukreiniger.

Gaan je handen jeuken, maar weet je niet hoe het moet? Kijk dan bij de sleuteltips op deze site en onthoud: het onderhoud van je bike is niet moelijk, maar zorg wel voor het juiste gereedschap.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *